KVK 0817 66 69
EML info@jongmac.nl
 
MOB 06 - 128 56 404

Animaties Installaties Illustraties Presentaties

Tekst

Naast beelden maak ik ook teksten. Meestal zijn dit toelichtingen bij kunst- of bouwwerken. Hieronder een aantal beschrijvingen, tussen haakjes staat de opdrachtgever.

Het Heldersplein vormt een centraal punt in Glanerbrug. Dit plein is in 2005 vernieuwd en om de verfraaiing af te ronden heeft het een kunstwerk gekregen. Deze sculptuur van de Enschedese kunstenaar/vormgeefster Irene Bebseler is in samenspraak met bewoners tot stand gekomen. Omwonenden hebben aan de hand van steekwoorden bepaald wat het thema van het beeld zou worden en Bebseler ging daar mee aan de slag. Zij heeft zich laten inspireren door de Feng Shui, een oude chinese filosofie voor het harmonisch inrichten van de leefomgeving.

De plek waar het kunstwerk staat is volgens deze leer in feite een dode hoek, maar door de vorm van het kunstwerk ontstaat er weer een dynamische situatie. Deze vorm is afgeleid van de plattegrond van het plein maar vertaald in zwierige rondingen. Deze gebogen, vrouwelijke vormen bieden tegenwicht aan de formele, mannelijke driehoeken die toegepast zijn bij het ontwerp van het plein en vormen een contrast met de rechte vormen van de gevels die als het ware een decor voor het object vormen.

 

Met dit woonhuis aan de Museumlaan is een 'museum van het dagelijks leven' gerealiseerd. Het is vormgegeven als een doorsnede; alle ruimten lopen van voorgevel tot achtergevel. Hierdoor zijn alle ruimten zowel op de straat als op de tuin georiënteerd. Alle functies zijn zichtbaar in de gevel. Met gordijnen en andere materialen kunnen deze worden tentoongesteld of juist verhuld: een huis als 'museum van het wonen' waarin de curatoren in anonimiteit kunnen leven.

Midden op een rotonde staat dit werk van Olaf Mooij. Een bol van autootjes markeert deze doorgang naar de stad. Het object oogt vrolijk en kleurrijk en geeft door de vorm een knipoog naar de maatschappij waarin alles maar sneller moet gaan en waarin wij uiteindelijk onszelf voorbijrijden… Olaf Mooij volgde de Akademie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Zijn werk kan het beste omschreven worden als duidelijk herkenbare kunst met een humoristische kijk op de maatschappij.

Het stratenpatroon rondom deze woning is bepalend geweest voor het ontwerp van dit huis. Het begrip 'hoekwoning' is hier letterlijk genomen. Het huis bestaat uit twee vleugels die in de hoek met elkaar verbonden zijn. Vanwege de doorkijk vanuit de Lonnekerspoorlaan is besloten om van deze hoek een markante toren te maken. De toren is het hart van het huis geworden met daarin de keuken en een werkplek.


realisatie Roelofs Coaching